De pin- en pukcode en kaartlezer

Op deze pagina vindt u informatie over de pin- en pukcode en kaartlezer.

  1. Laatst bijgewerkt op

Pin- en pukcode

3 à 4 dagen na het ontvangen van uw identiteitskaart, wordt ook de pin- en pukcode opgestuurd (of bijgehouden op de Ambassade wanneer u een activatie vroeg in Bern).

Waarvoor dient deze code?       

Uw nieuwe identiteitskaart beschikt over een elektronische chip (zoals op uw betaalkaarten) die, wanneer deze geactiveerd wordt, kan gelezen worden door een kaartlezer en elektronische identificatie toelaat.

Wat is het nut van deze elektronische identificatie?

De geactiveerde kaart is tot nog toe alleen nuttig in België, om uw bankrekeningen, belastingen, pensioen en al uw overheidsdossiers te beheren en is als het ware uw elektronische handtekening.

Staat er een vervaldatum op het activeren van de elektronische chip?

De chip kan op eender welk tijdstip en dit zolang de kaart geldig is, geactiveerd worden. Dit kan na afspraak in Bern, Genève of in elke Belgische gemeente.

U bent uw Pin & Puk codes kwijt

Deze kan u heel gemakkelijk opnieuw bestellen: de leveringstermijn bedraagt 2 à 3 weken.
 

Kaartlezer

Om uw elektronisch geactiveerde kaart te lezen heeft u een kaartlezer nodig; deze kan in elke elektronische speciaalzaak aangekocht worden maar is soms verwerkt in het toetsenbord of de draagbare computer. Eens u in het bezit bent van de kaartlezer zal u dit programma moeten downloaden en kan u aan de slag!
 

OPGELET!

Als Belg in het buitenland is het adres vermeld op uw elektronische kaart, niet uw persoonlijke adres, dan wel een referentiecode naar de Ambassade van uw land. Voor Zwitserland is de code 1376 Bern.