Ambassade en Consulaten van België in Zwitserland

België in Zwitserland

Welkom op de website van de Ambassade in Bern!
 

Voor informatie over de werking van de ambassade tijdens de Covid-19-pandemie gelieve deze pagina te consulteren.  

 

Coronavirus COVID-19

1. Alle reizigers die in Zwitserland per bus, vliegtuig, trein of boot arriveren, zijn verplicht hun coördinaten aan de Zwitserse autoriteiten over te maken. Het elektronisch formulier daartoe is op deze website beschikbaar. Reizigers die zich met de wagen of ander voertuig verplaatsen, hoeven dit niet in te vullen.

2. België staat niet op de Zwitserse lijst van risicolanden. Reizigers vanuit België moeten dus niet in quarantaine. Enkel reizigers die  per vliegtuig aankomen zijn verplicht negatieve resultaten van een PCR-test, die 72 uur voordien afgenomen werd, voor te leggen. De reizigers zullen gecontroleerd worden alvorens zij op het vliegtuig stappen. Het is tevens belangrijk om zich goed te informeren over de in Zwitserland geldende maatregelen.

3. Om de import en verdere verspreiding van nieuwe virusvarianten in België tegen te gaan besliste het Overlegcomité om tijdelijk een verbod in te voeren op verplaatsingen voor recreatief-toeristische doeleinden van en naar België van woensdag 27 januari tot maandag 1 maart 2021. Gedurende de periode van het verbod zijn enkel essentiële reizen toegelaten. Wie zich vanuit en naar België verplaatst, moet in het bezit zijn van een verklaring op eer. Meer info vindt u hier.

4. Verbleef je langer dan 48u in het buitenland of keer je terug met het vliegtuig of de boot, of keer terug je met de trein of bus vanuit een land buiten de EU of Schengenzone naar België? Vul het Passagier Lokalisatie Formulier ten vroegste 48uur voor je aankomst in België in.

5. Reizigers dienen er zich van bewust van te zijn dat nieuwe Covid-uitbraken in het buitenland hun reis sterk kunnen beïnvloeden. Daarom wordt aangeraden om altijd het reisadvies voor deze landen te raadplegen.

U vindt hier meer informatie over:

 
Tot uw dienst

U bent een Belg die onlangs naar Zwitserland of Liechtenstein is verhuisd en u wenst zich in te schrijven bij de ambassade? U reist als toerist door deze landen en u heeft uw paspoort verloren? U dient een visum aan te vragen om naar België te reizen? Dan bent u hier op het goede adres.

Deze website zal u ook op de hoogte houden van consulaire aangelegenheden die specifiek voor Belgen in Zwitserland en Liechtenstein gelden, maar informeert ook over de actualiteit van het buitenlandse beleid van België.

Via onze News en Evenementen secties, onze nieuwsbrief, en de Facebook-pagina van de Ambassade willen we u op de hoogte houden van de laatste nieuwtjes van de Belgische Ambassade in Bern en ‘feeds’ over evenementen in Zwitserland met een Belgische tint.

Indien u vragen en/of bedenkingen hebt, aarzel dan niet om ons te contacteren via bern@diplobel.fed.be.

 
Opdrachten van de Ambassade van België in Bern

De Ambassade van België in Bern heeft twee belangrijke opdrachten:

  • Het consulaat-generaal biedt publieke diensten aan de Belgen wonende of op doorreis in Zwitserland of Liechtenstein met een ondersteuning door vijf ereconsulaten in Zwitserland (Genève, Bazel, Lugano, St Gallen en Zurich) en één in Liechtenstein (Schaan). Onze consulaire pagina’s bevatten informatie over de registratieprocedure en het aanvragen van identiteitskaarten en paspoorten. Heeft u plannen om naar België te reizen of er te studeren, werken of zaken te doen, ga dan naar ‘Naar België komen’. Voor een visum kunt u uw aanvraag richten tot het ‘Visa Application Centre’.
  • De ambassade behartigt de bilaterale relaties tussen België en Zwitserland en Liechtenstein. Op de pagina van de ambassade of diplomatieke sectie vindt u nuttige links indien u zaken doet in of met Zwitserland of Liechtenstein.
     

 
Gelieve de Ambassade van België steeds te informeren over elke wijziging van persoonlijke gegevens, zoals adres, burgerlijke staat, telefoon, en GSM-nummer, e-mailadres.

Nieuws

23 feb

Op maandag 22 februari heeft vicepremier en minister van Buitenlandse Zaken Sophie Wilmès de Ontwapeningsconferentie in Genève toegesproken tijdens het High Level segment. De Ontwapeningsconferentie, waarvan België permanent lid is, werd in 1979 ingesteld. Tot dusver is het het enige multilaterale instrument dat gewijd is aan onderhandelingen over ontwapeningsakkoorden. Ontwapening en non-proliferatie zijn cruciale thema's voor de internationale vrede en veiligheid en vormen dan ook een prioriteit voor het buitenlands beleid van België.

22 feb

Vandaag, 22 februari, is in Genève de 46ste zitting van de VN-Mensenrechtenraad begonnen die zal lopen tot en met 23 maart. Ter gelegenheid van die zitting heeft vicepremier en minister van Buitenlandse Zaken, Sophie Wilmès het ministeriële gedeelte van de zitting toegesproken, de prioriteiten van de Belgische regering voorgesteld en enkele beschouwingen gegeven over de huidige uitdagingen op het gebied van de mensenrechten.

22 feb

Vandaag, maandag 22 februari, heeft minister van Buitenlandse Zaken Sophie Wilmès, in het kader van het Belgische voorzitterschap van de Benelux, de aanklager van het Internationaal Strafhof (ICC), mevrouw Fatou Bensouda, en haar collega-ministers van Buitenlandse Zaken van de EU uitgenodigd voor een informele bijeenkomst met de 27 EU-ministers voorafgaand aan de maandelijkse zitting van de Raad Buitenlandse Zaken. Mevrouw Bensouda begon haar mandaat als aanklager in 2012 en zal het in juni van dit jaar neerleggen.

12 feb

Ter gelegenheid van de Internationale Dag tegen het Gebruik van Kindsoldaten herbevestigt vicepremier en minister van Buitenlandse Zaken Sophie Wilmès het aanhoudend Belgisch engagement voor de verbetering van de bescherming van kinderen in gewapend conflict. De Verenigde Naties willen het lot van deze kinderen verbeteren door de zes meest ernstige schendingen van kinderrechten aan te pakken: doden en verminken, seksueel geweld, ontvoering, aanvallen op scholen of ziekenhuizen, het ontzeggen van toegang tot humanitaire hulp en tenslotte, het rekruteren van kindsoldaten.

26 jan

Op 26 januari 2021 is het honderd jaar geleden dat ons land diplomatieke betrekkingen opstartte met Estland en Letland, nadat ons land hun onafhankelijkheid in 1921 erkende. België bleef bij deze historische beslissing in de jaren die volgden op de Tweede Wereldoorlog en stond deze landen bij toen zij in 1991 hun onafhankelijkheid herwonnen.