Ambassade en Consulaten van België in Zwitserland

België in Zwitserland

Welkom op de website van de Ambassade in Bern!

Voor informatie over de werking van de ambassade tijdens de Covid-19-pandemie gelieve deze pagina te consulteren.  

 

Coronavirus COVID-19

1. Sinds 20 december 2021 moeten alle personen (+16 jaar) die Zwitserland binnenkomen een negatieve PCR-test van minder dan 72u of een negatieve antigeensneltest van minder dan 24u voorleggen. Wie niet gevaccineerd of genezen is moet tussen de 4de en de 7de dag na aankomst ook een tweede test (PCR of antigeen) uitvoeren. Het resultaat van deze tweede test moet aan het kanton van verblijf worden gemeld. 
Het is tevens belangrijk om zich goed te informeren over de andere in Zwitserland geldende maatregelen alsook deze die  in Liechtenstein van kracht zijn.

2. Het verbod op verplaatsingen voor recreatief-toeristische doeleinden van en naar België werd opgeheven.

3. Verbleef u langer dan 48u in het buitenland of keert u terug met het vliegtuig of de boot, of keert u terug met de trein of bus vanuit een land buiten de EU of Schengenzone naar België? Vul dan het Passagier Lokalisatie Formulier ten vroegste 48uur voor uw aankomst in België in. Afhankelijk van de kleurencode die wordt toegekend aan de zone van waaruit u terugkeert, zal u na het invullen van het  Passagier Lokalisatie Formulier worden  meegedeeld of u al dan niet in quarantaine moet en of u zich moet laten testen op dag 1 en op dag 7 van uw quarantaine. Meer info vindt u hier.

4. Reizigers dienen er zich van bewust van te zijn dat nieuwe Covid-uitbraken in het buitenland hun reis sterk kunnen beïnvloeden. Daarom wordt aangeraden om altijd het reisadvies voor deze landen te raadplegen.

U vindt hier meer informatie over:

 
Tot uw dienst

U bent een Belg die onlangs naar Zwitserland of Liechtenstein is verhuisd en u wenst zich in te schrijven bij de ambassade? U reist als toerist door deze landen en u heeft uw paspoort verloren? U dient een visum aan te vragen om naar België te reizen? Dan bent u hier op het goede adres.

Deze website zal u ook op de hoogte houden van consulaire aangelegenheden die specifiek voor Belgen in Zwitserland en Liechtenstein gelden, maar informeert ook over de actualiteit van het buitenlandse beleid van België.

Via onze News en Evenementen secties, onze nieuwsbrief, en de Facebook-pagina van de Ambassade willen we u op de hoogte houden van de laatste nieuwtjes van de Belgische Ambassade in Bern en ‘feeds’ over evenementen in Zwitserland met een Belgische tint.

Indien u vragen en/of bedenkingen hebt, aarzel dan niet om ons te contacteren via bern@diplobel.fed.be.

 
Opdrachten van de Ambassade van België in Bern

De Ambassade van België in Bern heeft twee belangrijke opdrachten:

  • Het consulaat-generaal biedt publieke diensten aan de Belgen wonende of op doorreis in Zwitserland of Liechtenstein met een ondersteuning door vijf ereconsulaten in Zwitserland (Genève, Bazel, Lugano, St Gallen en Zurich) en één in Liechtenstein (Schaan). Onze consulaire pagina’s bevatten informatie over de registratieprocedure en het aanvragen van identiteitskaarten en paspoorten. Heeft u plannen om naar België te reizen of er te studeren, werken of zaken te doen, ga dan naar ‘Naar België komen’. Voor een visum kunt u uw aanvraag richten tot het ‘Visa Application Centre’.
  • De ambassade behartigt de bilaterale relaties tussen België en Zwitserland en Liechtenstein. Op de pagina van de ambassade of diplomatieke sectie vindt u nuttige links indien u zaken doet in of met Zwitserland of Liechtenstein.
     

 
Gelieve de Ambassade van België steeds te informeren over elke wijziging van persoonlijke gegevens, zoals adres, burgerlijke staat, telefoon, en GSM-nummer, e-mailadres.

Nieuws

20 jan

Vandaag 20 januari neemt Dorien Nijs de trein naar Straatsburg en het Europees Parlement om er de Belgische aanbevelingen toe te lichten tijdens de plenaire vergadering van de Conferentie van de toekomst van Europa (21 en 22 januari). Sophie Wilmès zal, in haar hoedanigheid van minister van Europese Zaken, vanochtend aanwezig zijn op het station Brussel-Zuid om Dorien steun te betuigen en veel succes te wensen.

24 dec

Verklaring door België, Canada, Denemarken, Duitsland, Estland, Frankrijk, Italië, Litouwen, Nederland, Noorwegen, Portugal, Roemenië, Spanje, Tsjechië, Verenigd Koninkrijk, Zweden.

17 dec

In het licht van zijn koloniale verleden in Centraal-Afrika heeft België zich ingeschreven in een noodzakelijk parcours van onderzoek, waarheid en herinnering. Het onderzoek naar de segregatie van metissen uit de periode van de Belgische kolonisatie in het kader van de uitvoering van de parlementaire 'Metis'-Resolutie gebeurt in twee fasen.

10 dec

Ter gelegenheid van de Internationale Dag van de Mensenrechten herhalen vice-eerste minister en minister van Buitenlandse Zaken Sophie Wilmès en minister van Ontwikkelingssamenwerking Meryame Kitir dat België zich inzet voor de bescherming en bevordering van alle mensenrechten voor iedereen.

06 dec

Vice-premier en minister van Buitenlandse Zaken Sophie Wilmès heeft besloten een vrijwillige bijdrage van 400.000 euro toe te kennen aan de Organisatie voor Veiligheid en Samenwerking in Europa (OVSE) voor een programma ter bestrijding van illegale wapenhandel in Noord-Macedonië. Illegale wapenhandel vanuit de Balkan blijft voor België een belangrijk punt van bezorgdheid inzake het waarborgen van de veiligheid in Europa en de regio.