Ambassade en Consulaten van België in Zwitserland

België in Zwitserland

Welkom op de website van de Ambassade in Bern!

Voor informatie over de werking van de ambassade tijdens de Covid-19-pandemie gelieve deze pagina te consulteren.  

 

Coronavirus COVID-19

1. Reizigers moeten vanaf 26 juni niet meer in quarantaine gaan indien zij vanuit het Schengengebied (dus ook vanuit België) Zwitserland binnenkomen. Enkel reizigers die niet gevaccineerd zijn of niet hersteld zijn van COVID-19, en die met het vliegtuig aankomen, dienen zich nog te laten testen. Zij dienen tevens hun coördinaten te bezorgen. Het elektronisch formulier daartoe is op deze website beschikbaar. Het is tevens belangrijk om zich goed te informeren over de andere in Zwitserland geldende maatregelen alsook deze die  in Liechtenstein van kracht zijn.

2. Het verbod op verplaatsingen voor recreatief-toeristische doeleinden van en naar België werd opgeheven.

3. Verbleef u langer dan 48u in het buitenland of keert u terug met het vliegtuig of de boot, of keert u terug met de trein of bus vanuit een land buiten de EU of Schengenzone naar België? Vul dan het Passagier Lokalisatie Formulier ten vroegste 48uur voor uw aankomst in België in. Afhankelijk van de kleurencode die wordt toegekend aan de zone van waaruit u terugkeert, zal u na het invullen van het  Passagier Lokalisatie Formulier worden  meegedeeld of u al dan niet in quarantaine moet en of u zich moet laten testen op dag 1 en op dag 7 van uw quarantaine. Meer info vindt u hier.

4. Reizigers dienen er zich van bewust van te zijn dat nieuwe Covid-uitbraken in het buitenland hun reis sterk kunnen beïnvloeden. Daarom wordt aangeraden om altijd het reisadvies voor deze landen te raadplegen.

U vindt hier meer informatie over:

 
Tot uw dienst

U bent een Belg die onlangs naar Zwitserland of Liechtenstein is verhuisd en u wenst zich in te schrijven bij de ambassade? U reist als toerist door deze landen en u heeft uw paspoort verloren? U dient een visum aan te vragen om naar België te reizen? Dan bent u hier op het goede adres.

Deze website zal u ook op de hoogte houden van consulaire aangelegenheden die specifiek voor Belgen in Zwitserland en Liechtenstein gelden, maar informeert ook over de actualiteit van het buitenlandse beleid van België.

Via onze News en Evenementen secties, onze nieuwsbrief, en de Facebook-pagina van de Ambassade willen we u op de hoogte houden van de laatste nieuwtjes van de Belgische Ambassade in Bern en ‘feeds’ over evenementen in Zwitserland met een Belgische tint.

Indien u vragen en/of bedenkingen hebt, aarzel dan niet om ons te contacteren via bern@diplobel.fed.be.

 
Opdrachten van de Ambassade van België in Bern

De Ambassade van België in Bern heeft twee belangrijke opdrachten:

  • Het consulaat-generaal biedt publieke diensten aan de Belgen wonende of op doorreis in Zwitserland of Liechtenstein met een ondersteuning door vijf ereconsulaten in Zwitserland (Genève, Bazel, Lugano, St Gallen en Zurich) en één in Liechtenstein (Schaan). Onze consulaire pagina’s bevatten informatie over de registratieprocedure en het aanvragen van identiteitskaarten en paspoorten. Heeft u plannen om naar België te reizen of er te studeren, werken of zaken te doen, ga dan naar ‘Naar België komen’. Voor een visum kunt u uw aanvraag richten tot het ‘Visa Application Centre’.
  • De ambassade behartigt de bilaterale relaties tussen België en Zwitserland en Liechtenstein. Op de pagina van de ambassade of diplomatieke sectie vindt u nuttige links indien u zaken doet in of met Zwitserland of Liechtenstein.
     

 
Gelieve de Ambassade van België steeds te informeren over elke wijziging van persoonlijke gegevens, zoals adres, burgerlijke staat, telefoon, en GSM-nummer, e-mailadres.

Nieuws

02 aug

Tijdens de zitting van 25 mei 2021 pleitte de Europese Raad voor een eerlijke en wereldwijde toegang tot COVID-19-vaccins, waarbij het COVAX-mechanisme een centrale rol zou vervullen. Doel van de EU is om voor het eind van het jaar ten minste 100 miljoen dosissen te doneren en te helpen bij de opbouw van lokale productiecapaciteit. In dit kader heeft Premier Alexander De Croo aangekondigd dat België 4 miljoen dosissen wil doneren tegen eind 2021.

02 aug

Wouter Poels wordt de nieuwe woordvoerder van de FOD Buitenlandse Zaken, Buitenlandse Handel en Ontwikkelingssamenwerking. Hij volgt Karl Lagatie op, die deze zomer zijn nieuwe functie opneemt in de Permanente Vertegenwoordiging van België bij de Verenigde Naties in New York.

30 jul

30 juli is de Internationale dag tegen de mensenhandel. Mensenhandel is een wereldwijd verschijnsel dat ook België treft en vele vormen aanneemt, van seksuele of economische uitbuiting, tot zelfs de diefstal en handel van organen. Steeds echter veroorzaakt mensenhandel een aantasting van de menselijke waardigheid en brengt het de slachtoffers in ondraaglijk vernederende en onterende situaties. 

30 jul

Tijdens de Global Education Summit van 28 en 29 juli in London, met als thema “Raise your hand”, heeft Minister voor Ontwikkelingssamenwerking en Grootstedenbeleid Meryame Kitir een Belgische bijdrage aangekondigd voor het werkingsplan 2021-2025 van Global Partnership for Education. GPE is een internationaal fonds dat universele toegang tot onderwijs bevordert voor zowel meisjes als jongens en momenteel actief is in een 90-tal landen.

22 jul

België heeft besloten noodhulp te verlenen aan Tunesië, na een verzoek dat dit land via het Europees mechanisme voor civiele bescherming (EUCPM) heeft ingediend in het kader van de strijd tegen COVID-19. Tunesië, dat momenteel wordt geconfronteerd met een ernstige verslechtering van de gezondheidssituatie en een sterke stijging van het aantal ziekenhuisopnames, heeft de Europese partners op de hoogte gesteld van specifieke behoeften die nodig zijn om hoofd te kunnen bieden aan deze situatie, onder meer inzake vaccins.