Ambassade en Consulaten van België in Zwitserland

België in Zwitserland

Welkom op de website van de Ambassade in Bern!

Voor informatie over de werking van de ambassade tijdens de Covid-19 pandemie gelieve deze pagina te consulteren.  

 

Vanaf maandag 28 september bevindt België zich op de Zwitserse lijst met landen waar er een verhoogd risico op covid-infectie is.

Opgelet : Personen die vanaf deze datum Zwitserland en Liechtenstein binnenkomen zullen verplicht in quarantaine moeten gaan. Zij moeten zich binnen de twee dagen na hun aankomst melden bij de kantonnale overheden.

Reizigers op doorreis moeten niet in quarantaine.

Meer gedetailleerde informatie kan u hier vinden.

 

Coronavirus COVID-19

1. Reizen uit België naar de landen van de Europese Unie, het Verenigd Koninkrijk, Zwitserland, Liechtenstein, IJsland en Noorwegen is sinds 15 juni opnieuw toegelaten. Of het ook mogelijk is om een ander land binnen te komen hangt af van de toestemming van uw land van bestemming. Het is dus uiterst belangrijk om de reisadviezen per land na te gaan om de situatie in het land van bestemming te kennen. Niet-noodzakelijke reizen buiten de Europese Unie, het Verenigd Koninkrijk, Zwitserland, Liechtenstein, IJsland en Noorwegen blijven vooralsnog verboden.

2. Voor meer informatie over reizen naar het buitenland en de verplichtingen daaraan verbonden, gelieve de website van de FOD Buitenlandse Zaken te raadplegen. 

3. Reizigers dienen er zich van bewust te zijn dat nieuwe Covid-uitbraken in het buitenland hun reis sterk kunnen beïnvloeden en dat een repatriëring niet gegarandeerd kan worden indien commerciële vluchten worden afgeschaft of grenzen worden gesloten.

U vindt hier meer informatie over:

Tot uw dienst

U bent een Belg die onlangs naar Zwitserland of Liechtenstein is verhuisd en u wenst zich in te schrijven bij de ambassade? U reist als toerist door deze landen en u heeft uw paspoort verloren? U dient een visum aan te vragen om naar België te reizen? Dan bent u hier op het goede adres.

Deze website zal u ook op de hoogte houden van consulaire aangelegenheden die specifiek voor Belgen in Zwitserland en Liechtenstein gelden, maar informeert ook over de actualiteit van het buitenlandse beleid van België.

Via onze News en Evenementen secties, onze nieuwsbrief, en de Facebook-pagina van de Ambassade willen we u op de hoogte houden van de laatste nieuwtjes van de Belgische Ambassade in Bern en ‘feeds’ over evenementen in Zwitserland met een Belgische tint.

Indien u vragen en/of bedenkingen hebt, aarzel dan niet om ons te contacteren via bern@diplobel.fed.be.

Opdrachten van de Ambassade van België in Bern

De Ambassade van België in Bern heeft twee belangrijke opdrachten:

  • Het consulaat-generaal biedt publieke diensten aan de Belgen wonende of op doorreis in Zwitserland of Liechtenstein met een ondersteuning door vijf ereconsulaten in Zwitserland (Genève, Bazel, Lugano, St Gallen en Zurich) en één in Liechtenstein (Schaan). Onze consulaire pagina’s bevatten informatie over de registratieprocedure en het aanvragen van identiteitskaarten en paspoorten. Heeft u plannen om naar België te reizen of er te studeren, werken of zaken te doen, ga dan naar ‘Naar België komen’. Voor een visum kunt u uw aanvraag richten tot het ‘Visa Application Centre’.
  • De ambassade behartigt de bilaterale relaties tussen België en Zwitserland en Liechtenstein. Op de pagina van de ambassade of diplomatieke sectie vindt u nuttige links indien u zaken doet in of met Zwitserland of Liechtenstein.
Gelieve de Ambassade van België steeds te informeren over elke wijziging van persoonlijke gegevens, zoals adres, burgerlijke staat, telefoon, en GSM-nummer, e-mailadres.

Nieuws

20 okt

Vandaag neemt minister van Ontwikkelingssamenwerking Meryame Kitir deel aan een ministeriële rondetafelconferentie die financiële middelen en politiek engagement moet genereren om een antwoord te bieden op de enorme noden in de centrale Sahel-regio, meer bepaald in Mali, Burkina Faso en Niger.

18 okt

De tiende Conferentie van Partijen (COP10) bij het VN-Verdrag inzake transnationale georganiseerde misdaad (UNTOC) heeft een Belgische resolutie aangenomen die gericht is op de strijd tegen het vervaardigen en verhandelen van vervalste medische producten. Het verhandelen van vervalste medicijnen en medische producten is een zeer lucratieve handel. Dit nam alleen maar toe door de COVID-19-pandemie, aangezien de vraag naar dergelijke producten exponentieel is toegenomen. Wereldwijd zijn de meest kwetsbaren de eersten die hieronder lijden.

16 okt

Voormalig minister Inge Vervotte is door de secretaris-generaal van de VN Antonio Guterres aangeduid als lid van de Vijfkoppige bestuursraad van het UN Voluntary Trust Fund for Victims of Trafficking in Persons (UNVTF).

13 okt

Vandaag vieren we de 10e verjaardag van het UN Voluntary Trust Fund voor slachtoffers van mensenhandel, vooral vrouwen en kinderen. Het Trustfonds ondersteunt jaarlijks meer dan 3.500 slachtoffers van mensenhandel via zijn ngo-partners. België is met een bijdrage van 2 miljoen euro de grootste donor van het trustfonds en organiseerde vandaag samen met andere partners een paneldiscussie in de marge van de jaarlijkse UNTOC-conferentie (de VN Conventie tegen transnationale georganiseerde misdaad). 

10 okt

Vandaag is de 18de Europese en Werelddag tegen de doodstraf. Vicepremier en minister van Buitenlandse Zaken Sophie Wilmès wenst expliciet te onderlijnen dat België zich blijft inzetten voor de universele afschaffing van de doodstraf.