Ambassade en Consulaten van België in Zwitserland

België in Zwitserland

Welkom op de website van de Ambassade in Bern!
 

Voor informatie over de werking van de ambassade tijdens de Covid-19-pandemie gelieve deze pagina te consulteren.  

 

Coronavirus COVID-19

1. België staat sinds maandag 22.03 op de Zwitserse lijst van risicolanden. Reizigers vanuit België dienen sinds die datum bij aankomst in Zwitserland en Liechtenstein, een negatieve PCR-test voor te leggen, die minder dan 72 uur voordien afgenomen werd, en, na aankomst, in quarantaine te gaan. Zij moeten eveneens op voorhand een aankomstformulier invullen. Het elektronisch formulier daartoe is op deze website beschikbaar. Meer informatie vindt u op de website van het Departement Volksgezondheid. Het is tevens belangrijk om zich goed te informeren over de andere in Zwitserland geldende maatregelen alsook deze die  in Liechtenstein van kracht zijn.

2. Het verbod op verplaatsingen voor recreatief-toeristische doeleinden van en naar België werd opgeheven.

3. Verbleef u langer dan 48u in het buitenland of keert u terug met het vliegtuig of de boot, of keert u terug met de trein of bus vanuit een land buiten de EU of Schengenzone naar België? Vul dan het Passagier Lokalisatie Formulier ten vroegste 48uur voor uw aankomst in België in. Als u uit een rode zone komt moet u in quarantaine en u laten testen op dag 1 en op dag 7 van uw quarantaine. Meer info vindt u hier.

4. Reizigers dienen er zich van bewust van te zijn dat nieuwe Covid-uitbraken in het buitenland hun reis sterk kunnen beïnvloeden. Daarom wordt aangeraden om altijd het reisadvies voor deze landen te raadplegen.

U vindt hier meer informatie over:

 
Tot uw dienst

U bent een Belg die onlangs naar Zwitserland of Liechtenstein is verhuisd en u wenst zich in te schrijven bij de ambassade? U reist als toerist door deze landen en u heeft uw paspoort verloren? U dient een visum aan te vragen om naar België te reizen? Dan bent u hier op het goede adres.

Deze website zal u ook op de hoogte houden van consulaire aangelegenheden die specifiek voor Belgen in Zwitserland en Liechtenstein gelden, maar informeert ook over de actualiteit van het buitenlandse beleid van België.

Via onze News en Evenementen secties, onze nieuwsbrief, en de Facebook-pagina van de Ambassade willen we u op de hoogte houden van de laatste nieuwtjes van de Belgische Ambassade in Bern en ‘feeds’ over evenementen in Zwitserland met een Belgische tint.

Indien u vragen en/of bedenkingen hebt, aarzel dan niet om ons te contacteren via bern@diplobel.fed.be.

 
Opdrachten van de Ambassade van België in Bern

De Ambassade van België in Bern heeft twee belangrijke opdrachten:

  • Het consulaat-generaal biedt publieke diensten aan de Belgen wonende of op doorreis in Zwitserland of Liechtenstein met een ondersteuning door vijf ereconsulaten in Zwitserland (Genève, Bazel, Lugano, St Gallen en Zurich) en één in Liechtenstein (Schaan). Onze consulaire pagina’s bevatten informatie over de registratieprocedure en het aanvragen van identiteitskaarten en paspoorten. Heeft u plannen om naar België te reizen of er te studeren, werken of zaken te doen, ga dan naar ‘Naar België komen’. Voor een visum kunt u uw aanvraag richten tot het ‘Visa Application Centre’.
  • De ambassade behartigt de bilaterale relaties tussen België en Zwitserland en Liechtenstein. Op de pagina van de ambassade of diplomatieke sectie vindt u nuttige links indien u zaken doet in of met Zwitserland of Liechtenstein.
     

 
Gelieve de Ambassade van België steeds te informeren over elke wijziging van persoonlijke gegevens, zoals adres, burgerlijke staat, telefoon, en GSM-nummer, e-mailadres.

Nieuws

05 mei

Vice-Eerste Minister en Minister van Buitenlandse Zaken Sophie Wilmès vertegenwoordigt België vandaag tijdens het Universeel Periodiek Onderzoek van de Mensenrechtenraad. Zij zal spreken namens de federale staat en de gefedereerde entiteiten. Het Belgische mensenrechtenbeleid zal voor de derde keer sinds 2011 worden geëvalueerd.

28 apr

België heeft besloten noodhulp te verlenen aan India, dat te kampen heeft met een bijzonder zware golf van COVID-19. De steun bestaat uit 9000 flesjes Remdesivir, een antiviraal geneesmiddel dat wordt gebruikt bij de behandeling van COVID-19. Deze flesjes komen uit de strategische voorraad van de FOD Volksgezondheid en vertrekt normaal gezien op vrijdag 30 april.

17 apr

Vandaag vertrekken 760.000 maskers naar Conakry via het noodhulpmechanisme B-FAST. Hiermee komt ons land tegemoet aan de hulpvraag die Guinee heeft ingediend bij het EU-mechanisme voor de civiele bescherming (UCPM) in het kader van de strijd tegen COVID-19. Net zoals de rest van de wereld is Guinee getroffen door de pandemie. De gezondheidssituatie wordt er echter bijkomend bemoeilijkt door een mazelenepidemie, een epidemie van gele koorts en recent ook enkele nieuwe ebola-besmettingen die samen zorgen voor een enorme druk op de medische voorzieningen.

16 apr

In de marge van de 64ste zitting van de VN-Commissie over verdovende middelen (CND), organiseerde België samen met enkele andere partners een evenement over eerlijke toegang tot gereguleerde geneesmiddelen in Covid-tijden.

15 apr

Vanaf vandaag neemt België het voorzitterschap op van de Group of Governmental Experts (GGE) die zich toelegt op opkomende technologieën op het gebied van dodelijke autonome wapensystemen, de zogenaamde “Killer Robots”. Deze groep van deskundigen, die bijeenkomt in het kader van het Verdrag inzake bepaalde conventionele wapens in Genève, heeft tot doel de juridische, technologische en militaire kwesties die deze nieuwe technologieën aan de orde stellen, te verduidelijken, voornamelijk met betrekking tot het naleven van het internationaal humanitair recht.